Vrijwaringsbewijs

Vrijwaringsbewijs

Er zijn een aantal documenten die je als auto-eigenaar tegen gaat komen. Het vrijwaringsbewijs voor je auto is er daar één van. Wat betekent het vrijwaren van je auto en in welke situaties moet je dit doen? Hier lees je alles over het vrijwaren van je auto en wat je moet doen om een vrijwaringsbewijs te ontvangen.

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document dat aantoont dat je auto niet langer jouw bezit is. Dat betekent dus ook dat je geen wettelijke verplichtingen meer hebt wanneer het over die specifieke auto gaat. Zo moet een auto op de openbare weg altijd verzekerd zijn en ben je verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Is de auto niet langer in jouw bezit? Dan is het dus fijn om een bewijs te hebben dat je vrijwaart van die verplichtingen. De nieuwe eigenaar van de auto moet die verplichtingen voortaan op zich nemen.

Wanneer je een auto doorverkoopt loop je het risico dat de nieuwe eigenaar mogelijk niet zo netjes omgaat met het voertuig. Zorgt dat uiteindelijk voor boetes? Dan zou het kunnen dat deze per ongeluk nog bij jou terechtkomen. Wanneer je een vrijwaringsbewijs hebt, kun je aantonen dat jij niet meer de eigenaar bent en dus ook niet verantwoordelijk bent voor deze boetes. Het is dus altijd belangrijk om een vrijwaringsbewijs bij het RDW aan te vragen wanneer je afstand neemt van je auto. Dat geldt niet alleen wanneer je het voertuig aan een particulier verkoopt, maar ook wanneer je besluit jouw schadeauto te verkopen aan een handelaar of sloopbedrijf.

Vrijwaring betekenis

Wat betekent vrijwaring eigenlijk precies? Dit is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat de aansprakelijkheid niet langer bij een bepaalde persoon ligt. Vrijwaring van je auto betekent dus dat jij geen aansprakelijkheid meer hebt. Dat geldt voor de verzekeringen, eventuele boetes, motorrijtuigenbelasting en de verplichte apk.

Vrijwaringsbewijs aanvragen

Wanneer je afstand doet van je auto, heb je dus een vrijwaringsbewijs nodig. Maar hoe kom je aan dat bewijs? Er zijn verschillende manieren om dit document te ontvangen.

Verkoop je bijvoorbeeld jouw auto aan een autosloperij of een autohandelaar, dan kun je direct bij de verkoop een vrijwaringsbewijs krijgen. Dit geldt alleen voor bedrijven die RDW-erkend zijn. Zij zorgen ervoor dat de juiste informatie direct bij het RDW terechtkomt, waarna je direct een vrijwaringsbewijs van het RDW ontvangt. Deze hoef je dus niet zelf aan te vragen.

Verkoop je je auto door aan een particulier? Dan moet je zelf je vrijwaringsbewijs opvragen. Dat doe je direct bij het overschrijven van de auto. Je schrijft de auto over bij een postkantoor, kentekenloket of bij het loket van de RDW. Bij de overschrijving krijg je direct een vrijwaringsbewijs. De nieuwe eigenaar moet deze aan jou geven. Hij krijgt het nieuwe kentekenbewijs en jij hebt het bewijs dat je niet langer aansprakelijk bent voor de auto. Om deze reden is het slim om de overschrijving direct met de koper van de auto te regelen. Jullie zijn dan allebei aanwezig en kunnen direct naar huis gaan met de juiste papieren.

Natuurlijk kan het gebeuren dat je na verloop van tijd je vrijwaringsbewijs bent kwijtgeraakt. Wat moet je dan doen? Gelukkig is alle belangrijke informatie over je auto’s opgeslagen in de database van het RDW. Het is mogelijk om hier in te loggen en een uittreksel van jouw persoonlijke gegevens op te vragen. Hier zie je precies welke auto’s er onder jouw naam staan en wanneer auto’s in het verleden zijn overgeschreven. Het is ook mogelijk om met behulp van jouw gegevens het vrijwaringsbewijs voor je auto te downloaden. Zorg ervoor dat je deze ook print, zodat je een fysiek exemplaar bij de hand hebt.

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

Wanneer je een auto overschrijft, ontvang je een aantal documenten, zoals het tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. Maar hoe herken je het vrijwaringsbewijs van je auto? Bovenaan dit document staat het logo van het RDW. De volgende informatie is op het vrijwaringsbewijs te vinden:

  • Het kenteken
  • De transactiecode
  • De datum en het tijdstip van de vrijwaring
  • Eventueel het adres van het afgiftepunt van het vrijwaringsbewijs

Vroeger was het gebruikelijk om altijd een fysiek vrijwaringsbewijs te krijgen. Dit was een papieren document. Tegenwoordig verloopt de administratie rondom je auto steeds meer digitaal. Het is dus ook mogelijk om meteen een digitale versie van je vrijwaringsbewijs te ontvangen. Zorg ervoor dat je deze digitale versie ook print en dat de print goed leesbaar is. Het kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn om een fysieke versie van het bewijs te overhandigen.

Auto verkopen aan handelaar vrijwaring

Soms is het makkelijker om je sloopauto te verkopen aan een handelaar. Dat kan een handelaar zijn die je tweedehands auto doorverkoopt, maar ook een sloopbedrijf dat je kapotte auto gebruikt voor waardevolle materialen. Het voordeel is dat je niet alleen snel van je auto af bent. Je krijgt ook direct een vrijwaringsbewijs van de autohandelaar. Je hoeft dus niet zelf naar het RDW of het postkantoor te gaan om de overschrijving te regelen en de vrijwaring te ontvangen. Dit geldt overigens alleen voor bedrijven die zijn erkend door het RDW. Daarom is het goed om te kijken of jouw autosloperij of -handelaar dit keurmerk heeft. Zo weet je ook zeker dat je in zee gaat met een bedrijf dat een eerlijke prijs biedt voor jouw auto.