autosloperij

Alles wat je moet weten over de autosloperij

Wat doe je met een auto die niet meer werkt en ook niet meer te repareren valt? Die breng je naar de autosloperij. Maar wat is een autosloperij? Deze bedrijven houden zich niet alleen bezig met het slopen van auto’s. Sterker nog, auto recycling en autodemontage zijn de belangrijkste werkzaamheden van deze bedrijven. Ontdek hier welke diensten een autosloperij allemaal aanbiedt en hoe deze bedrijven bijdragen aan een duurzamere wereld.

Geschiedenis van autosloperijen

Zolang er auto’s zijn, zijn er al autosloperijen. De geschiedenis van de autosloperij is dus zo oud als de personenauto. Dit waren vaak kleine bedrijven die door handelaren werden gerund. Zij ontvingen oude auto’s, vaak gratis of tegen een kleine vergoeding. Vervolgens keken deze handelaren wat ze nog uit de auto konden halen om door te verkopen als tweedehands onderdelen. Wat overbleef van de auto, werd uiteindelijk gesloopt. De wereld van de autosloperij is echt gegroeid zodra personenauto’s steeds toegankelijker werden, rond de jaren dertig van de vorige eeuw.

De ontwikkeling van de autosloop heeft steeds meer een groene richting gekregen. Vroeger lag er vooral een nadruk op het verwerken van de auto’s. Waren ze te oud om door te verkopen? Dan werden ze direct gesloopt, eventueel na de verkoop van een paar waardevolle onderdelen. Tegenwoordig ligt er een veel grotere nadruk op duurzaamheid. Alle onderdelen van een oude auto worden zo goed mogelijk benut. Veel autosloperijen leggen dus lang niet meer de nadruk op slopen, maar juist op hergebruik.

Functie en werkwijze van een autosloperij

Je bent vast wel bekend met het concept van een autosloperij, maar klopt het idee dat je hebt eigenlijk wel? In je hoofd zie je misschien een groot terrein met autowrakken die langzaam aan het verpieteren zijn of platgewalst worden om naar de vuilnisbelt te brengen. In de praktijk zit dat wat anders in elkaar. Ontdek hier de functie en werkwijze van een autosloperij.

Hoe werkt een autosloperij?

Een autosloperij koopt in eerste instantie oude auto’s op. Dat kunnen relatief goede auto’s zijn, maar ook autowrakken verwerken hoort bij de taken van een autosloperij. Afhankelijk van de staat van de auto kan er over een prijs worden onderhandeld. Bij auto’s in een zeer slechte staat krijg je geen vergoeding, maar neemt de sloperij de auto wel gratis aan.

Vervolgens krijgt de auto een plekje op het terrein van de autosloperij. Hier kijken de experts naar de staat van het voertuig. Alle onderdelen worden nagelopen om te kijken of ze nog hergebruikt kunnen worden. Dan begint het proces van autodemontage. Eerst worden alle bruikbare onderdelen verwijderd, om ze klaar te maken voor verkoop. Wat overblijft is een autowrak met bruikbare grondstoffen. Die worden ook doorverkocht om verwerkt te worden in nieuwe producten. Denk dan aan ijzer dat weer voor nieuwe auto’s gebruikt kan worden. Ook het rubber van de banden kan hergebruikt worden.

De werking van een autosloperij is heel circulair. Alles draait om het zo goed mogelijk hergebruiken van de verschillende onderdelen. Een auto gaat pas naar de pers wanneer alle onderdelen optimaal benut zijn en er alleen nog maar onbruikbare delen overblijven.

Een milieuvriendelijke aanpak

De milieuvriendelijke autosloperij begint steeds meer de norm te worden. Dat is niet gek, want we kunnen alle grondstoffen hard gebruiken. Autohandelaren leggen dus de nadruk op duurzame autodemontage. Dit houdt in dat alle onderdelen van een auto zo goed mogelijk hergebruikt worden. Sommige onderdelen zijn nog in prima staat en kunnen dus direct doorverkocht worden aan garages of andere autohandelaren. Wat overblijft is het karkas van de auto. Dit karkas bestaat niet meer uit bruikbare onderdelen, maar wel uit bruikbare grondstoffen, zoals ijzer. Duurzame elektrische auto’s hebben accu’s met waardevolle stoffen als kobalt. Ook die kunnen een tweede leven krijgen. De recycling van auto-onderdelen is milieuvriendelijk en een uitstekende manier om oude auto’s een tweede leven te geven.

Diensten aangeboden door autosloperijen

Autosloperijen doen veel meer dan alleen het slopen van auto’s. Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen bij deze bedrijven terecht voor verschillende diensten.

Verkoop van gebruikte auto-onderdelen

Een missie van autosloperijen is om duurzaam om te gaan met oude auto’s. Ze ontmantelen oude auto’s en houden goede tweedehands auto-onderdelen apart. Deze gebruikte auto-onderdelen verkopen ze vervolgens aan handelaren, garages of hobbyisten die aan hun eigen auto willen sleutelen. Iedereen die auto-onderdelen wil kopen, kan bij een autosloperij terecht.

Inkoop van sloopauto’s

Waar moet je heen wanneer je een auto hebt die eigenlijk niet meer geschikt is om in te rijden? De inkoop van sloopauto’s is natuurlijk een belangrijke dienst die autosloperijen verlenen. Hier kun je je auto inleveren voor sloop en soms zelfs nog een klein bedrag voor de onderdelen krijgen. Zo maken autosloperijen een sloopauto verkopen net wat makkelijker, want andere particulieren hebben niet snel interesse in oude auto’s.

Autoverwijdering en -transport

Wil je direct van een auto af? Dan kan een autosloperij je verder helpen. Deze bedrijven bieden vaak gratis autoverwijdering aan. Jij brengt je auto naar de sloperij en zij zorgen ervoor dat de auto wordt gevrijwaard en verwijderd. Sommige bedrijven bieden ook autotransport aan. Ze nemen dan niet alleen de autoverwijdering op zich, maar ook het vervoer naar de sloop. Dat is een uitkomst bij defecte auto’s waarin je echt niet meer kunt rijden.

Hoe vind je een betrouwbare autosloperij?

Er zijn genoeg handelaren te vinden die wel raad weten met sloopauto’s, maar de vraag is of al die bedrijven wel zorgvuldig omgaan met hun sloopauto’s. Werken ze echt milieuvriendelijk en betalen ze wel een eerlijke prijs voor oude auto’s? Hier vind je tips voor het kiezen van een autosloperij, zodat je zeker weet dat je met het juiste bedrijf in zee gaat.

De makkelijkste manier om een goede keuze te maken, is door te zoeken naar een gecertificeerde autosloperij. Zo zijn er de sloperijen die zijn aangesloten bij Auto Recycling Nederland (ARN). Bij deze bedrijven wordt er zeker op een duurzame manier omgegaan met sloopauto’s. Ook instanties als STIBA, VbV en KZD geven certificaten aan betrouwbare autosloperijen.

Je kunt ook een betrouwbare autosloperij vinden door goed naar recensies te kijken. Betaalt een bedrijf altijd te lage prijzen of worden er juist hoofdprijzen voor tweedehands onderdelen gevraagd? Dan zie je dat vast terug in de recensies. Deze vind je op social media, maar ook wanneer je een zoekmachine raadpleegt.